Vi inddrager, i den udstrækning som barnet eller den unge forstår det, altid den enkelte i den behandlingsplan og de målsætninger som der udarbejdes og drøfter det med barnet eller den unge.
Vi holder husmøder og her har alle mulighed for at fortælle hvad de har på hjertet, som gavner vores fælles. Der hænges en dagsorden op så børnene og de unge kan påskrive punkter som de gerne vil snakke om til mødet.
Det kan både være ting som de ønsker ændret eller måske er utilfredse med eller det kan være ønsker til udflugter, madplanen, hvis en af de andre har været en god kammerat og lignende. Alle vil blive hørt og alle har indflydelse.
På Birkemosegård lægger vi stor vægt på, at børnene og de unge lærer at tage del i ansvaret omkring deres og vores fælles hverdag.
De faste pligter og gøremål som børnene og de unge har er, oprydning på deres værelser, smøre deres egen madpakke, dække bord, bære ud efter måltiderne, bære eget vasketøj over i vaskehuset og lignende.
I takt med at de bliver ældre og vi, i samråd med den enkelte, vurderer at de er modne nok til det, så skal de lære at ordne deres vasketøj, have en ugentlig maddag hvor de selv bestemmer retten og laver en indkøbsseddel, de skal selv stå op til vækkeur og lignende.
Pædagogerne hjælper naturligvis med støtte og vejledning så længe der er behov for det. Da vi på Birkemosegård er selvforsynende er der en del arbejde med pasning af dyreholdet, drivhuset og den store urtehave.
Børne og de unge bliver inviteret til at deltage i dette arbejde sammen med personalet i det omfang som det er muligt og som de har lyst til. På denne måde skaber vi en sammenhæng og struktur når vi selv har arbejdet for at få den lækre salat, den hjemmelavede marmelade og æg på bordet.
Med andre ord opbygger vi en følelse af fællesskab og ansvar, så vi sammen bliver stærkere.